Bódvalenkére és Hidvégardóra kirándultunk

Bódvalenkére és Hidvégardóra kirándultunk. A Szivárvány-házból egy nyolc fős csoport vállalkozott arra, hogy a Bódva völgyében megtekintse a két falu érdekességeit.

A Falu vége

Bódvalenke a törpefalú Miskolctól 57 km-re található. Az 1283-ban már lakott települést freskófaluként is emlegetik. Bár ez az elnevezés nem pontos. Ugyanis a frissen vakolt tűzfalakra nem freskókat festettek fel a roma művészek hanem szekkókat. A majd tíz éve indult kezdeményezés fő támogatója a Magyar Református Szeretetszolgálat Közhasznú Alapítvány. Végigsétáltunk a településen, és egy-egy  kiválasztott fal előtt állva fényképeket csináltunk magukról. Sajnos több szekkóval díszített házból, már csak az a fal lelhető fel, amelyen az alkotás is megtekinthető.

A csapat ezután Csonka- Magyarország legészakibb települése felé vette   az irányt. Hidvégardón felkerestük a Gedeon-kastélyt, Papp-kúriát. Ám volt idejük a Tájházat is megnézni ahol a városunkból elszármazott, a településen lakó, egész napon át minket kísérő Kovács Orsolya mondott el sok érdekességet.

Már jóval dél után járt az idő mikor a a falú fahídjának lábánál piknikezni kezdtünk. A korábbi esőknek köszönhetően igen erős sodrású volt a Bódva, ám annyira nem, hogy utunkat elmossa. Azt az utat melyik egyik oldala már Szlovákiához, a másik meg még Magyarországhoz tartozik.  Kicsit fáradtan, de élményekkel telve,

kora este értünk vissza Tiszafüredre.

Kategória: Életkép, Kirándulás, Szivárványház | A közvetlen link.