Jótékonysági rendezvényen jártak lakóink Budapesten a Sportarénában

A Nemadomfel Együttes – melynek tagjai fogyatékos fiatalok egy ép barátjuk közreműködésével – kezdeményezésére indult el a Jobb velünk a világ! Fogyatékosok az „egészségesekért” jótékonysági rendezvénysorozat, mely idén november 21-én harmadik alkalommal került megrendezésre Budapesten a Sportarénában. Az előző két évben Böjte Csaba ferences rendi szerzetes csíksomlyói árvaházának, és a szendrőládi roma gyerekek felzárkózását segítő családi nevelést kiegészítő otthonának megalapítását segítették a bevétellel.

Az idei koncertből befolyt összeget egy fogyatékos emberek számára létrehozott passzívház megépítésére fordítják, mely maga termeli meg a működtetéséhez szükséges energiát, így saját fenntartási költségeit jelentősen csökkenti és környezetbarát. A koncertet a sérült emberek által készített kézműves dísztárgyak vására és az alternatív energiafelhasználású építészet szakkiállítása előzte meg. A vásárra a Szivárvány–ház fogyatékosok református otthona is meghívást kapott, és rajtunk kívül még több mint 20 szervezet járult hozzá a jótékonysági esemény bevételéhez. Lakóink heteken keresztül lelkesen készítették a leginkább karácsonyi jellegű ajándék- és dísztárgyakat: gyöngyből és agyagból készült karácsonyfa díszeket, gipszképeket, díszdobozokat, díszüvegeket, termésangyalkákat, gyögy- és drótékszereket. A délután folyamán a gyermekeket kézműves foglalkozás várta. A vásáron a rendezvény fővédnöke Schmitt Pál jelenlegi, és Sólyom László volt köztársasági elnök is tiszteletét tette, és otthonunk lakóiról, a dísztárgyakat készítő sérült emberekről érdeklődtek, és kívántak nekünk a további munkánkhoz sok sikert és kitartást. A vásáron elért bevétel felét felajánlottuk a jótékony célra.


A vásár után kezdődött a várva-várt koncert, mely egésze alatt jeltolmács és jeltáncos közreműködött. A Nemadomfel Együttes idei vendégei a Csík Zenekar, a Kiscsillag és a Quimby együttesek, továbbá vendég fellépőként Ferenczy György és Presser Gábor voltak. A majdnem teltházas 5 órás koncert a Nemadomfel Tevekaraván című számával kezdődött, melyben az este folyamán fellépő zenekarok minden tagja énekelt. A Csík Zenekar pillanatok alatt fergeteges hangulatot varázsolt, őket követte a Nemadomfel, melynek Macskalány című számát – szövegírója Zakál Zoli, az együttes frontembere és hangulatfelelőse – a Kiscsillag alapítójával, a Kossuth-díjas Lovasi Andrással együtt énekelték. A fellépő zenekarok produkciói között beszélgetéseket folytattak olyan sérült emberekkel, akik a saját példájukon keresztül mutatják be a „Nem adom fel! lelkület”-et, tudnak segíteni és utat mutatni sorstársaiknak, mint pl. Erős Zsolt hegymászó, aki pártfogóként közreműködött, és Papp Szabolcs, a Nemadomfel Együttes kerekesszékes szóvivője. Utolsó előadóként a Quimby lépett színpadra, és most is hatalmas sikert arattak. Sérült és ép zenészek énekeltek őszintén és tiszta szívből egy nemes cél érdekében. A produkció színvonalát növelte az Integrált tánccsoport és a Nemadomfel tánckar előadása.


Ez az alkalom szakmabelieknek és nem szakmabelieknek, sérült embereknek, a fellépő zenészeknek, a közönségnek, a lelkes fiatal önkéntes segítőcsapatnak egyaránt felejthetetlen élményt nyújtott, és bebizonyította, hogy a sérült emberek is képesek példát mutatni, és őszinteségükkel és szeretetükkel megmutatják nekünk, ha elfelejtenénk, hogy melyek is az igazán értékes dolgok a világban.

Kategória: Hírek | A közvetlen link.