Csillagpont 2013 Lacika beszámolója

A Csillagpont 2013 ezen a nyáron Mezőtúron került megrendezésre, ahová Tiszafüredről a Szivárvány-ház Fogyatékosok Református Otthonából több lakó és gondozó érkezett. Volt aki harmadjára és olyan is aki az ötödik Csp-s ifjúsági találkozóján vett most részt. A füredi alakulat tagja volt László is, aki a négy nap alatt igyekezett a lehető legtöbb  programon részt venni. Bár ő értelmileg akadályozott, minden este –felolvasás után- ki tudta választani azokat a programokat, melyeken szabadidejében, ha csak pár percre is, de részt kíván venni.  Szabadidő? Igen!

Cspont 2013 Nr 3 nap 007A kötelezően ajánlott programok mellett Laci mint szolgálattévő is részt vett a rendezvényen.  Így találkozhattak vele az érdeklődők  csütörtökön az A2 pincében, ahol a „Hogyan segíthetünk? Mi árt, mi használ?” elnevezésű programon mint gondozott válaszolt a hozzá intézett kérdésekre. Illetve megfigyelhették őt az MRSZ sátor előtt is két délutánon keresztül, amint a Szivárvány-ház által tartott kreatív kézműves foglalkozáson alkotott és segített.

Cspont 2013 Nr 1 nap 002László az előadások közül először a „Siker egy kemény világban – Bessenyei Bálint és Bartha Lajos beszélgetését választotta ki. Érdeklődve és figyelve az  elhangzottakra ülte végig az alkalmat. A program végén be is mutatkozott az előadóknak, megköszönve nekik személyes bizonyságtételüket Jézus mellett az üzleti életben is.

Cspont 2013 Nr 2 nap 104

Nagyon tetszett neki a Magyar Református Szeretetszolgálat azon programja is, ami az  Életet átformáló erejű szeretetszolgálat címet kapta, s amely keretében az Immanuel Otthon igazgatónője Győri Zsófia, illetve az egyik mozgássérült gondozott, Kulcsár Tamás  adta elő  nagy sikerű táncprodukcióját.

Cspont 2013 Nr 1 nap 092Engedve a Csurgói Református Gimnázium hívogatásának megtekintette a Klasszikus zenei teremben a Da Capo Alcapone: Mélyrepülés című előadást. Mivel a gitár az egyik kedvenc hangszere, örült annak, hogy a darabban több ilyen hangszer is szerephez jutott.

Cspont 2013 Nr 1 nap 048

Kiállítások közül a Vagyok aki vagyok interaktív önismereti kiállítást tekintette meg, természetesen gondozói segítséggel. Sokat időzött a képek előtt,  gondolkozva el a válaszokon melyet kérdéseire kapott.

 

Cspont 2013 Nr 1 nap 080Szerda késő délután jutott el a Tiszántúli Református Egyházkerület kiállítására, ahol Buzás Borbálának tette fel kérdéseit.   Megtekintette a kiállított tárgyakat, fotókat. Végignézte a bemutatkozó kis filmet. Kiválasztotta a neki legjobban tetsző fafaragást. Beöltözött debreceni diáknak, és próbálta megemelni a kis gerundiumot is. Kihasználta azt a lehetőséget is, hogy a „tárlatvezető nő” által felkínált szilvalekváros kenyeret megkóstolja.

Persze az esték sem maradtak László számára program nélkül. Részt vett az egyetlen magyar, többszörös nemzetközi díjnyertes pop-a capella együttes a  Fool Moon koncertjén, mely az ebédlőben felállított kis színpadon állva okozott feledhetetlen perceket a megjelenteknek.

Cspont 2013 Nr 1 nap 087

De kíváncsi volt a Blues B. R. Others, a Kiscsillag, a Nem Adom Fel zenészei által adott koncertre szintúgy, mint a Silversound  Dj set által zeneileg aláfestett pörgős, nagy port kavart fergeteg partira.

Cspont 2013 Nr 2 nap 120

Nagyon örült és naponta többször is játszott a Jenga-val, és sok időt töltött – akár késő este is- az élő csocsó pályán, ahol kapusként, nem egyszer volt a nyertes csapat tagja.

Cspont 2013 Nr 4 nap 021Hatalmas meglepetésre, a füredi csapat tagjai közül egyedül sikerült felküzdenie magát a mászó fal tetejére. Az elején még biztatni kellett a meghátrálni készülő résztvevőt, a tetőről már kérlelni kellett, hogy lejöjjön, s amikor mint egy kommandós földet ért szinte azonnal a szereléket cserélve indult volna a másik falon is az ég felé!

Cspont 2013 Nr 3 nap 055Laci kétszer is részt vett az MRSZ kvízen, és egyszer bár akkor több órán keresztül időzött és végzett irányított játékos feladatokat a Siketmisszió által a főiskola épületében „berendezett” Tessék parkban.  Megismerhette, hogyan segíthet a kerekes székeseknek, illetve alapismeretekkel gyarapította tudását,  vak társait megfelelően  kísérhesse akár körbe az udvaron Tiszafüreden. Részt vett vakrandin is és tapasztalatokat szerzett arról, hogy a kezével is láthat! Ez utóbbi örök élmény marad számára, mivel két ép versenytársát két versenyszámban is megelőzte. Ő találta meg először letakart szemmel a ruhakupacban a kért inget, majd ő volt az is aki elsőként tapintotta ki a zárt szekrényben elrejtett számtalan cipő közül a meghatározott lábbeli párját.

Lelki felüdülés mellett a számtalan járulékos pozitív élményt sorra szedve, már csak Laci miatt is érdemes volt a szervezőknek bajlódnia a Csillagpont 2013 megrendezésével. Hiszen a Szivárvány-házból érkezett László lelki világában új színek jelentek meg. Eddig betonfalként álló határok omlottak le az ifjúsági találkozón. Barátságokat kötött, és közelebb került kortársaihoz, úgy, hogy a nyilvánvaló különbözőségek helyett  a hasonlóságok kerültek előtérbe, azok melyek összekötnek, melyek testvérré tesznek bennünket. Soli  Deo Glória!

Szűcs M Sándor

[scrollGallery id=76]

Kategória: Szivárványház | A közvetlen link.